На 10 юни бе получен официален отговор от заместник-председателя на Европейската комисия Вера Юрова до сдружение „Партньорство за околна среда“ на предложението с Препоръки за цялостна европейска политика и стратегия за гражданско общество, изпратено в края на м. март тази година от шест фондации от Източна Европа. Предложенията бяха подкрепени от общо 108 граждански организации от цяла Европа, в рамките на проект „Да върнем гражданското си пространство!“.

Г-жа Юрова, чийто ресор са въпросите, свързани с ценности и прозрачност, изразява положителното си отношение към предложението за Зелена книга, която да описва как Комисията ще противостои на свиващото се гражданско пространство. В препоръките се съдържат и въпроси за включването в работата на Комисията на представители на гражданското общество, както и за средствата и инструментите – съществуващи или такива, които ще бъдат специално изработени, – с които ще бъде осъществено това намерение.

Заместник-председателят на Европейската комисия счита също така, че отправените препоръки ще бъдат от безценна помощ при разработването на Плана за действие за европейска демокрация, чието изготвяне й е поверено от президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Г-жа Юрова заявява, че възнамерява да работи с високо ниво на прозрачност и широко включване на гражданското общество, чието сътрудничество и подкрепа приветства.

С писмото на г-жа Вера Юрова в превод на български можете да се запознаете тук.

 

Loading