Ако се вълнувате от живота на общността и бихте се включили със свои съграждани в различни инициативи по наболели проблеми в своето населено място, заповядайте на предстоящото ни 3-дневно онлайн обучение „Как да бъдем активни граждани“, което ще проведем на 22, 23 и 30 май 2021 г.

Ще ви представим едно познание за обществото, което ще ни помогне да си обясним по-добре неговите модели и механизми, как да бъдем дейна част от изграждането и развитието му и да сме дълготрайно ефективни, без да стигаме до момент на отчаяние. Ще поговорим и проиграем инструментите на лидерството, компромисите, преговорите, обществените обсъждания и властта. Ще предложим модел за организиране на граждански действия и техники за създаване на активни и уверени граждани, притежаващи нужната култура за участие, изграждане на доверие, поемане на отговорност, водене на преговори и сплотяване на хората.

В обучението са предвидени ролеви игри, упражнения, обсъждания, работа по групи, споделяне на лични преживявания и опит, задача за предварителна подготовка преди последната част. За да бъде участието ви пълноценно и за да осъществим възможно най-добра връзка помежду си, макар и зад екраните, е желателно да се включите с камера и микрофон.

За кого е подходящо:

Представители на граждански организации, инициативни групи, неформални сдружения, местни самодейци, отдадени на своите каузи и опитващи се да допринесат за добруването на обществото и средата ни на живот.

Темите:

  • Ще разгледаме взаимоотношенията – лични, частни и обществени, със себе си и с властимащите, краткосрочни и дългосрочни. Чрез игра ще се упражним в поставянето на началото на нови такива, за да опитаме как се създава връзка с друга хора.
  • Какво е властта и как изглежда срещата с нея, как да се подготвим и какво да очакваме. Ще преживеем сблъсъка с абсолютната власт.
  • Ще погледнем гражданското общество от три различни ъгъла. И ще се изправим пред истината защо усилията на гражданските организации изглеждат като една постоянна борба срещу невидим и разрушителен противник.
  • Какво означава да действаме – виждаме ли голямата картина, как и за какво се подготвяме, какво правим, ценим ли времето и усилията си, взимаме ли си поука от успехите и неуспехите, самоусъвършенстваме ли се?

Водещ:

Илиян Илиев е еколог, част от екипа на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, Варна. Има над 25-годишен опит в областта на опазването на околната среда, гражданското участие, организирането на кампании, обучения и консултиране на активни граждани и НПО. Участвал е в предизвикването на първия успешен екореферендум в България – срещу изграждането на инсинератор в град Каспичан, провел се през 2014 г.

В момента Илиян е част от екипа на фондация „ЕкоОбщност“, който предоставя консултации и съвети за граждански групи по теми от компетенциите си – гражданско участие, взаимодействие с институции, екология и жизнена среда.

Записване: до 20 май 2021 г. в този формуляр.

Връзка за включване в обучението през платформата Zoom ще бъде изпратена на записалите се участници. Участието е безплатно, но местата са ограничени. Молим, в случай че се запишете, а впоследствие сте възпрепятствани да се включите, да ни уведомите своевременно, за да предложим мястото на друг желаещ.

Запис от уебинара впоследствие ще бъде достъпен в раздела с ресурси на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност”.

За въпроси: [email protected], 0876 798 592

 

Обучението се провежда в рамките на проект „Да върнем гражданското си пространство!“. Повече за него може да научите на civilspace.eu.

 

 

 749 посещения