Защо испанците не са успели да покорят апачите в продължение на 200 години, след като са сторили това с ацтеките за дни?

Ако искате да научите повече за двата основни вида системи на управление, как да се възползвате от техните предимства и да отключите потенциала на организацията си чрез въвеждане на други подходи, заповядайте на предстоящото ни двудневно онлайн обучение „Как да направим гражданските организации по-успешни“. То ще се проведе два пъти в рамките на месеца:

  • на 12 и 19 февруари 2022 г., 10:30–13:30 ч.
  • на 16 и 17 февруари 2022 г., 18:00–20:30 ч.

Ще разгледаме децентрализираните системи на управление на гражданските организации като начин да се постигне едно непрестанно действащо и силно гражданско общество. Ще поговорим и дадем примери за по-рядко срещания тип – „морска звезда“, при който организациите са способни да се възстановят и обновят, ако част от тях бъде „откъсната“. Както и за неговата противоположност – „паяка“ – зависимите от своя водач организации, които макар и с много „крака“, спират да съществуват, когато се премахне главата.

В обучението са предвидени упражнения, обсъждания, работа по групи, споделяне на лични преживявания и опит, задача за подготовка преди втората част. За да бъде участието ви пълноценно и за да осъществим възможно най-добра връзка помежду си, макар и зад екраните, е желателно да се включите с камера и микрофон.

 

За кого е подходящо:

Представители на граждански организации, инициативни групи, неформални сдружения, които търсят начин да подобрят или променят организационната си структура, вътрешните си процеси и модел на работа, подхода към своите членове, съмишленици, целеви общности, сътрудници.

Темите:

  • Що е то децентрализация и кои са основните й характеристики?
  • Как да различим „морската звезда“ от „паяка“?
  • Как да установим управленска система тип „морска звезда“ в организацията си?
  • Силни и слаби страни на „морската звезда“.
  • Шеф или вдъхновител – ролята на човека „катализатор“ за установяване на децентрализирана система на управление.
  • В търсене на златната среда – смесен тип на управление.

Водещ:

Илиян Илиев е еколог, част от екипа на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, Варна. Има над 25-годишен опит в областта на опазването на околната среда, гражданското участие, организирането на кампании, обучения и консултиране на активни граждани и НПО. Участвал е в предизвикването на първия успешен екореферендум в България – срещу изграждането на инсинератор в град Каспичан, провел се през 2014 г.

В момента Илиян е част от екипа на фондация „ЕкоОбщност“, който предоставя консултации и съвети за граждански групи по теми от компетенциите си – гражданско участие, взаимодействие с институции, екология и жизнена среда.

 

Записване: до 10 февруари 2022 г. чрез този формуляр.

Връзка за включване в обучението през платформата Zoom ще бъде изпратена на записалите се участници. Участието е безплатно, но местата са ограничени. Молим, в случай че се запишете, а впоследствие сте възпрепятствани да се включите, да ни уведомите своевременно, за да предложим мястото на друг желаещ.

Запис от уебинара впоследствие ще бъде достъпен в раздела с ресурси на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност”.

За въпроси: [email protected], 0876 798 592

 

Обучението се провежда в рамките на проект „Да върнем гражданското си пространство!“, който се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на the EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation (Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм чрез Фонда за регионално сътрудничество). Повече за него може да научите на civilspace.eu.

 

 

 

Loading