Видеа по граждански казуси

С много добри аналитични умения и способност да аргументират добре каузите, за които се състезаваха, средношколци от 3 училища в София и Димитровград доказаха, че се вълнуват и могат да влязат в ролята на активисти от граждански организации.

 

Като основа за оспорваните дебати бяха казуси, взети като пример от играта Causeland, разработена по международен проект по програма „Еразъм+“. Играта е създадена с финансовата подкрепа на Европейската комисия и любезно предоставена ни от българската неправителствена организация Bfree, участвала в замисъла й.

На база на примерните ситуации от живота на граждански организации, фондация „ЕкоОбщност“ разработи примерни сценарии за дебатиращите отбори. Младежите имаха задача да докажат чрез дебат защо тяхната кауза е по-полезна и значима. Използвани бяха примерни каузи със социален и екологичен характер. Младежите бяха изправени пред трудната задача да докажат дали една социална кауза, като напр. оказване на консултантска и медицинска помощ на хора със зависимости, е по-важна от това да се развиват и подкрепят младежи, които развиват дигиталните си компетентности и медийна грамотност; дали е по-важно да се създаде и подпомогне функциониране на приют за бездомни животни или да се осигури храна, подслон и защита за хора с минимални доходи, имащи нужда от финансова и материална подкрепа.

След достойна дебатьорска битка крайното класиране отличи отборите в следното класиране.

 

  1. място – Вероника Павлова, Димитровград, Природоматематическа гимназия и Димитър Богданов, София, Професионална гимназия по телекомуникации
  2. място – Илия Василев, София и Георги Бакърджив, София – Първа частна математическа гимназия
  3. място – Христо Тишански, София и Георги Найденов, София – Професионална гимназия по телекомуникации

Loading

Партньори