За семената на промяната, подобряването на градската и околната среда, взаимодействието с местните власти и личната мотивация си говорим с Елен Сабатини.

Елен е еколог по образование, идва преди години у нас от родната си Франция и остава тук, в шабленското село Езерец, където е секретар на народно читалище „Отец Паисий – 1901“. Заедно със съмишленици подема провеждането на фестивал, с който да насърчи съселяните си да бъдат по-екосъобразни в мисленето и поведението си.

„Зелени дни в с. Езерец“ се провежда за втора година, като основната тема на събитието е разделното събиране и рециклирането на отпадъците. Организатори са дейците от неформалната група „Място Езерец”, които ги обединява любовта им към дивата природа и желанието да запазят чисто и красиво мястото, където живеят.

Макар че това са само първите стъпки и има още много работа, Елен е обнадеждена и възнамерява да продължи да полага усилия в тази посока. Чуйте разговора й с Илиян Илиев, нашия експерт „Екология“, и бъдете спокойни, че не сте единствените, които работят за разширяването и укрепването на гражданското ни пространство.

 

 

Loading

Партньори