Гражданските организации играят основна роля в отстояването на изконни човешки ценности и права, в защитата на личните свободи и достойнството, в подкрепата на уязвими групи както на местно, така и на национално ниво. С дейностите си те допринасят за добруването на цялото общество, за неговото устойчиво и справедливо развитие, за облагородяването му, за създаването и съхраняването на здравословна жизнена среда за неговото съществуване.

През последните години обаче в световен мащаб се наблюдава ограничаване на гражданското пространство и много от гражданските организации свиват своята дейност или се отдръпват от участие в разработването на политики. А досегашният опит сочи, че съществуващите инструменти на европейските институции не са в състояние да окажат достатъчно ефективно въздействие, че да обърнат този ход.

Ето защо, в стремежа си да допринасят за създаването на благоприятна среда за своите граждански общества, 10 организации от 8 държави обединяват усилията си в съвместно начинание, което цели „Да върнем гражданското си пространство!”. Дългосрочната промяна, която се търси, е насочена към въвеждането и прилагането на цялостна европейска политика за гражданското общество, която да противодейства на отрицателните тенденции на затваряне на гражданското пространство, и така да спомогне за укрепване на европейската демокрация като цяло.

 

Как можете да се включите?

  • Следете Фейсбук страницата на инициативата, от която може да се информирате какво се случва с гражданския сектор в Европа.
  • На настоящата интернет страница ще намерите записи от обучения и разговори с активни граждани, както и различни полезни материали, които да са от помощ за вашата дейност.
  • Ако желаете да получавате новини и покани за предстоящи събития по проекта и да се присъедините към усилията ни, пишете на ел. ни поща ([email protected]), за да ви добавим в списъка си с абонати.
  • Ако имате и искате да разкажете за свое начинание, успешно разрешен случай, опит от дългогодишна битка с институциите или добра практика, която може да послужи като вдъхновение за други дейни хора и организации, свържете се с нас. Ще споделим вашия разказ под формата на подкаст, видео интервю, документален филм или ще го включим в наръчника ни за граждански активизъм.
  • Участвайте в обученията и срещите ни, предназначени за всички, които търсят начин да подобрят гражданската среда в България. Освен че ще надградите уменията си, ще може да обмените опит със съмишленици и да създадете нови познанства и сътрудничества.
  • Ако имате нужда от съвет и помощ по ваш случай или насоки за работата и развитието на дейността си като гражданска организация, възползвайте се от опита и знанията на нашите експерти. Заявете безплатна консултация, като пишете на [email protected] или попълните формуляра.

Присъединете се към нас, за да отстояваме заедно своите човешки права и свободи и да върнем гражданското си пространство!

 

 

Loading

Партньори