Обучението разглежда децентрализираните системи на управление на гражданските организации като начин да се постигне едно непрестанно действащо и силно гражданско общество. В него се обръща внимание и се дават примери за по-рядко срещания тип – „морска звезда“, при който организациите са способни да се възстановят и обновят, ако част от тях бъде „откъсната“. Както и за неговата противоположност – „паяка“ – зависимите от своя водач организации, които макар и с много „крака“, спират да съществуват, когато се премахне главата.

Подходящо е за представители на граждански организации, инициативни групи, неформални сдружения, които търсят начин да подобрят или променят организационната си структура, вътрешните си процеси и модел на работа, подхода към своите членове, съмишленици, целеви общности, сътрудници.

Водещ е екологът Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие във Варна, който има над 25-годишен опит в опазването на околната среда, гражданското участие, организирането на кампании, обучения и консултиране на активни граждани и неправителствени организации.

Повече за естеството и съдържанието на обучението „Как да направим гражданските организации по-успешни“ може да прочетете в обявата тук. Ако желаете да се запишете за негови бъдещи издания или да проведем такова за членове и съмишленици на вашата организация (онлайн или присъствено), не се колебайте да се свържете с нас на [email protected].

Избрани откъси от 2-дневните занимания, които проведохме през февруари 2022 г., може да видите в долните записи:

Първи ден

Втори ден

 

Снимка: Ричард Чукума

 

 1,527 посещения

Партньори