700-годишен бряст, растящ на брега на р. Бели Лом, близо до русенското с. Нисово ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2012“. Столетникът спечели тази привилегия, след като победи в провеждания от фондация „ЕкоОбщност“ конкурс „Дърво с корен 2011“, с 1245 набрани гласа в онлайн гласуването. Той се състезаваше с още 9 финалиста от цялата страна, за които общо гласуваха близо 6500 души. В международния конкурс българският избраник ще участва заедно с националните победители на Румъния, Словакия, Чехия, Полша, Унгария и Франция.

Брястът, известен още като „Дървото на желанията”, беше номиниран за конкурса „Дърво с корен 2011“ от учениците от клуб „Екология“ към ОУ „Христо Ботев“, с. Щръклево, с легендата за млада жена, която възвърнала зрението си благодарение на животворната му смола. Оттогава областта около столетника се нарича Одалийката, като спомен за момичето, което преди ослепяването си било одалиска – танцувало, за да весели ханъмите в османските хареми в русенско.

Освен привилегията да представи страната ни в „Европейско дърво на годината 2012“, брястът край Нисово получи като награда специализирана грижа за подобряване на състоянието му, осигурена от фондация „ЕкоОбщност“ и специалистите по дървесен мениджмънт от „Алпин джобс“. Радостно развитие от втората година на конкурса е проявеното желание от страна на български дарители за подкрепа на конкурса, като например заявената от „Алпин джобс“ готовност да осъществят мерки за съхранение на дървото.

На второ място в конкурса се класира Кривото дърво – 400-годишен бук в гр. Копривщица, номиниран от ДГС–Пирдоп. А на трето място застана хилядолетният чинар в с. Белащица, Пловдивско, който се включи в конкурса с две номинации – от Христо Христов и от Валентина Псалтирова, и двамата от гр. Пловдив.

В допълнителната категория „Млад природолюбител“ за деца от 6 до 14 г. наградата – рафтинг приключение, осигурено от „Адвенчър нет“ и абонамент за списание „NG Kids България” – грабна 13-годишната Ралица Желева от гр. Стара Загора с историята си за посадената и обгрижвана от нея и сестричката й градинка с фиданки.

В категория „Дърво с бъдеще“ – за хора, които садят дръвчета и се грижат за тях, наградата – ваучер за градински принадлежности и инструменти в размер на 200 лв. – отиде при децата от 1.а клас на СОУ „Васил Левски“, гр. Ветово за посадената от тях японска вишна.

Миналата година голямата награда в конкурса „Дърво с корен 2010“ отиде при 600-годишния чинар от с. Гърмен, Благоевградско, номиниран от Мария Софтова. В международния конкурс дървото се класира на второ място и беше наградено на специална церемония в Брюксел.

Гласуването в конкурса „Европейско дърво на годината 2012“ ще започне през първата половина на следващата година на интернет страницата www.treeoftheyear.org.

 

 787 посещения