Дъбът до църквата „Св. Богородица“ в с. Насалевци, общ. Трън беше отличен с титлата „Дърво с корен 2016“ днес, на церемонията по награждаване в едноименния конкурс на фондация „ЕкоОбщност“, която се проведе в Дома на Европа в София. Със 715 гласа от общо 2203 подадени за десетте финалиста в надпреварата, 500-годишният дъб спечели привилегията да представи страната ни в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2017“. Вековният гигант ще получи диагностичен преглед, с грижа и препоръки за подобряване на състоянието му, от Асоциацията на арбористите в България. Номиниращият дървото, Пенко Янков от с. Варвара, общ. Септември, си тръгна с ваучер за нощувка за двама в комплекс „Косовските къщи“.

Десетте финалиста в „Дърво с корен 2016“ бяха подредени, според онлайн гласуването, както следва:

1. Дъбът до църква „Св. Богородица“ в с. Насалевци, общ. Трън – 715 гласа
2. Тенчовият дъб в с. Бодрово, общ. Димитровград – 395 гласа
3. Дъбът в с. Балканци, общ. Генерал Тошево – 260 гласа
4. Японската софора в с. Труд, общ. Марица – 234 гласа
5. Чинарите на ул. „Симеон Велики“, гр. Силистра – 218 гласа
6. Летният дъб на пл. „Алеко“ в Свищов – 201 гласа
7. Зимният дъб в с. Голема Фуча, общ. Бобов дол – 126 гласа
8. Светеното дърво в с. Пецовци, общ. Габрово – 36 гласа
9. Летният дъб в кв. „Речица“ в Сливен – 11 гласа
10. Горунът над с. Голеш, общ. Годеч – 7 гласа

В допълнителната категория „Вековните дървета говорят“, със 115 от общо 255 гласа, победител стана благунът в с. Правешка Лакавица, общ. Правец, чийто номиниращ, Андрей Мицулов, получи ваучер за абонамент от сп. National Geographic България.

В категорията „Млад природолюбител“ наградата отиде при децата от клуб „Приятели на книгата“ към НЧ „Просвета“, с. Патреш, общ. Павликени, които са участвали в кампания за засаждане на 43 липи и овошки в селото. Те взеха като награда ваучер за абонамент от сп. NG Kids България.

Новата допълнителна категория в конкурса – „Изборът на експертите“ отличи 58-метровия смърч в резервата „Парангалица“ в Рила, който е и най-високото измерено дърво в България. Неговият номиниращ, Николай Цветанов от катедра „Дендрология“ към Лесотехническия университет в София, получи ваучер за рафтинг по р. Струма от приключенския оператор „Адвенчър нет“.

Журито на конкурса реши да даде и една допълнителна специална награда на учениците от СУ „Максим Райкович“, гр. Дряново за инициативност и положени грижи за Дъба на Асеневци в с. Долни Драгойча, общ. Дряново. Младежите си тръгнаха с ваучери за посещение на детски научен център „Музейко“.

Всички отличени в конкурса бяха наградени с грамоти и специално изработени керамични статуетки от Гергана Ангелова и Борислав Стоянов.

 

Конкурсът „Дърво с корен” на Фондация „ЕкоОбщност”  се провежда с подкрепата на Асоциация на арбористите в България, комплекс „Косовските къщи”, с. Косово, общ. Асеновград, „Адвенчърнет”, детски научен център „Музейко”, National Geographic България и NG Kids България.

 250 посещения