На церемонията по обявяване на резултатите от „Дърво с корен 2017“, която се проведе в Дома на Европа в София на 14 декември 2017, станаха ясни победителите в трите категории в тазгодишния конкурс.

„Дърво с корен 2017“ са трите величествени вековни секвои в местността Ючбунар край с. Богослов, община Кюстендил, които събраха 898 гласа в своя подкрепа. Секвоята е внесена в България в края на 19-и век. Трите извисяващи се над 30 м дървета са засадени край с. Богослов от лесовъда Йордан Митрев. Номинация за секвоите в конкурса направиха представителите на Туристическо дружество „“Осогово“, Кюстендил и телевизионният репортер Живко Константинов.

Подгласници на секвоите станаха: на второ място – 400-годишен космат дъб в центъра на гр. Тервел, номиниран от ученици и преподаватели в СУ „Йордан Йовков“, гр. Тервел, на трето място – 800-годишен дъб край с. Еловица, община Трън, номиниран от Людмила Гюрова.

В категория „Вековните дървета говорят“ най-много подкрепа (54 гласа) събра 600-годишен цер край с. Макреш, община Димово. Неговата история разказа Денис Димитров от Димово, който е ученик в ПМГ „Екзарх Антим I“, Видин. На второ място остана 150-годишен дъб край Алфатар, предложен за участие от Общинска администрация Алфатар, а на трето – 300-годишен горун край с. Голеш, община Годеч, самотен потомък на Великата българска гора, представен от доц. д-р Росен Цонев от Биологически факултет на Софийския университет.

В категория „Млад природолюбител“ журито присъди наградата на учениците от 8. клас, с ръководител Стойна Илиева, от Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров”, гр. Варна. Тяхната история е за 12-годишния ливански кедър, който расте и под тяхната грижа в двора на гимназията.

Тази година журито отличи специално в категория „Дървото на моя живот“ историята на Величка Георгиева от с. Братаница, община Пазарджик за 32-годишната кайсия, която расте в двора на къщата й.

Доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, ас. д-р Евгени Цавков от Лесотехническия университет и инж. Тома Белев от Асоциацията на парковете в България – членове на журито на конкурса – връчиха наградите на присъстващите отличени участници.

Конкурсът събира чудесните истории и отдава признание на най-впечатляващите дървета. Наградите за поредна година за отличените дървета и номиниралите ги предоставят дългогодишните ни приятели и колеги от Асоциацията на арбористите в България, National Geographic Magazine БългарияРафтинг Adventure.net и детски научен център „Музейко“.

От 1 до 28 февруари 2018 г. секворите от местността Ючбунар ще представят България в конкурса „Европейско дърво на годината“.

 

         

 1,452 посещения