От 3 до 31 октомври ще протече гласуването за избор на любими и най-интересни дървета в поредното издание на конкурс „Дърво с корен“. Тази година в него участват 13 предложения от цялата страна, като 9 от тях са за вековни дървета, а дъбовете държат първенството като вид с общо 6 номинации. Сред останалите има две липи, чинар, бяла топола, секвоя, черна мура и ясен.

Измежду всички тях журито определи петте финалиста, които ще се състезават за гласове в категорията „Дърво с корен 2018“, и трите – в категорията „Вековните дървета говорят“. Очаква се надпреварата и в двете категории да е напрегната, тъй като дърветата имат значимо минало и място в спомените на местните хора или в историята на страната.

За първи път в конкурса участва Байкушевата мура, смятана за едно от най-старите дървета у нас – на над 1200 години. Тя е кръстена в чест на лесовъда Константин Байкушев, определил възрастта й с Преслеров свредел. Интересни истории разказват и съперниците във „Вековните дървета говорят“ – 600-годишният цер между селата Скрино и Пастух, за който според легендата Свети Йоан Рилски е завързвал теленцето си; 500-годишният източен чинар в центъра на с. Джигурово, оцелял благодарение на активното противопоставяне на местните хора срещу планове за отсичането му заради изграждане на асфалтов път; и бялата топола в Университетската ботаническа градина в Балчик, растяща върху мястото на някога съществували там воденици.

Всеки, който обича природата, може да се запознае с любопитните истории на дърветата-финалисти и да даде своя глас във всяка от двете категории. Условие за валидност на гласа е потвърждаването му чрез връзка, изпратена до електронната поща, от която е подаден. Гласуването се провежда онлайн на страницата на конкурса, като през последната седмица резултатите ще бъдат скрити.

                     

Снимки на състезаващите се дървета в категория „Дърво с корен 2018“ (авторство – на номиниращите).

Снимка към новината: Lenka Mitrenga

 1,108 посещения