В тазгодишното издание на конкурса бяха номинирани 13 дървета, голяма част от които представители на различни дървесни видове. До финалния етап журито допусна пет финалиста в основната категория „Дърво с корен“ и три в категорията „Вековните дървета говорят“. В края на миналата година се проведе и онлайн гласуването, в което 3011 любители на конкурса и на българската природа дадоха своята подкрепа за избраните от тях дървета и истории.

Победителите бяха обявени на церемонията по награждаване на фондация „ЕкоОбщност“, която се състоя днес в зала „Сохо“ в София. Измежду трите съперници във „Вековните дървета говорят“ първото място, със 717 гласа, спечели бялата топола в Ботаническата градина в Балчик, номинирана от Невсе Арнауд от Благоевград. Кавакът е на повече от 250 години и е едно от малкото останали дървета от група тополи, растящи на място, където някога са се издигали воденици. Второто място гласовете отредиха на величествения Джигуровски чинар, номиниран от Миглена Георгиева от Лондон, а третото място зае Дабо на Свети Йован, простиращ внушителната си корона на границата на землищата на селата Скрино и Пастух в община Бобошево, чиято история разказа Георги Чараклиев от град Дупница.

В категория „Млад природолюбител“ журито единодушно отличи 7-годишния Камен Евгениев от София, участвал заедно с родителите си в залесяване в местността „Табията“ край Котел, и също така засадил с помощта на дядо си чинар в двора на бащината къща. Любовта му към природата се усеща и в неговите рисунки, в които преобладават природни картини в свежи цветове.

Тазгодишното любимо дърво на България бе предложено от Пенко Янков от София, като в онлайн гласуването то беше подкрепено с 1236 гласа. Победителят в „Дърво с корен 2018“ е 300-годишен цер от трънското село Рани луг, издигащ се на височина 20 м, с обиколка на ствола около 4,80 м, официално обявен за вековно дърво през 1983 г. То ще се включи в надпревара на европейско ниво, където ще се състезава с достойни съперници от още 14 държави. Гласуването за излъчване на носителя на титлата „Европейско дърво на годината 2019“ ще започне на 1 февруари и ще продължи до края на месеца.

 592 посещения