В тазгодишното издание на конкурса бяха номинирани 24 дървета от цялата страна. От тях журито допусна до финала 10 дървета в основната категория „Дърво с корен“ и 3 дървета в допълнителната категория „Вековните дървета говорят“. Историите и снимки на финалистите бяха достъпни за разглеждане на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност”, където през октомври и началото на ноември се проведе онлайн гласуването за определяне на победителите сред тях.

Днес приключи обработването на резултатите от гласуването, които показват, че съмишлениците на идеята на „Дърво с корен“ са подали общо 3713 валидни гласа за двете категории. От тях 3003 са за десетте дървета, състезаващи се в категорията „Дърво с корен“, а 710 – за трите дървета в категория „Вековните дървета говорят“.

Победителите в десетото юбилейно издание на конкурса за любими дървета ще бъдат официално обявени по време на церемонията по награждаване, която ще се проведе на 16 декември 2019 г. в Полски институт в София. На събитието ще стане ясно кое е тазгодишното „Дърво с корен“, кой вековник е спечелил най-много гласове в подкрепа на своята история, както и кой е излъченият от журито „Млад природолюбител“ в допълнителната категория, предназначена за деца от 6 до 14 г.

 

Снимка: Lenka Mitrenga

 452 посещения