Започна гласуването за най-обичано българско дърво в десетото юбилейно издание на конкурса „Дърво с корен“, който търси лични и любопитни истории, свързващи хората с техните любими дървета. До 5 ноември 2019 г., на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“, се провежда онлайн гласуването.

Тази година конкурсът събра 24 предложения за обичани дървета от цялата страна, които се състезават в трите категории – „Дърво с корен“, „Вековните дървета говорят“ и „Млад природолюбител“.

Със своята осанка, величествени корони, местоположение и силно излъчване, някои от тях са се превърнали в символ на населеното място или във важен член на отделно семейство или на местната общност. През годините на съществуването си те обединяват хората, стават свидетели на съдби и събития, събират малки и големи под своите корони при събори и обреди. Интересното е, че в това издание на конкурса и 10-те претендента за приза са вековници. Сред тях има знакови за селищата дървета, под чиито корони се събират местните хора и в делници, и в празници – като например 400-годишния чинар в благоевградското село Годешево. Има и дървета, чието място и значимост стигат до по-малък кръг хора, но ролята и връзката им с тях е не по-малко силна, като например впечатляващото вековно чимшировото дърво, което от близо 200 години посреща и изпраща поколенията на предприемчивия род Саранеделчеви от Казанлък. Наследници на този род са основали първата в България фабрика за струнни музикални инструменти.

Всички истории и снимки на финалистите в конкурса могат да бъдат разгледани на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност”, където се провежда и самото гласуване. Там можете да подкрепите своя избраник във всяка от двете категории, като за да бъде гласът ви отчетен, следва да го потвърдите чрез връзката, изпратена на електронната поща, от която сте гласували.

В категория „Дърво с корен“ за 2019 г. до финалния кръг достигнаха:

 • Джигуровският чинар, 500 г., в центъра на с. Джигурово, общ. Сандански
 • Черен бор „Лирата на Орфей”, 100 г., на екопътека „Трите смолянски езера“, общ. Смолян
 • Чинар, 400 г., в центъра на с. Годешево, общ. Сатовча, обл. Благоевград
 • Липа, 110 г., в двора на Регионален исторически музей – Търговище
 • Дъб, 500 г., в центъра на с. Ново село, общ. В. Търново
 • Черница, 150 г., в двора на детска градина „Мечо Пух“, база с. Кормянско, общ. Севлиево
 • Чимшир, 200 г., в двора на жилищен блок в гр. Казанлък
 • Бук, неизвестна възраст, местност Карамандра, Шипченска планина
 • Скравенският дъб, 500 г., в двора на манастир „Св. Николай“, с. Скравена, общ. Ботевград
 • Бей чинар, 500 г., гр. Гоце Делчев

В категория „Вековните дървета говорят“ журито допусна до финала:

 • Бряст на 250 г., местност Белият мост край с. Радомирци, общ. Червен бряг, обл. Плевен
 • Чимшир на 200 г. в двора на жилищен блок в гр. Казанлък
 • Бей чинар на 500 г. в гр. Гоце Делчев

Както и досега, през последната седмица видимите на страницата набрани гласове ще бъдат скрити. Победителите ще станат известни по време на церемонията по награждаване в края на годината, на която ще бъдат обявени резултатите от гласуването, както и отличеният от журито на конкурса „Млад природолюбител”.

За участниците, номинирали дърветата-победители са предвидени награди, осигурени с подкрепата на „Адвенчър нет” и детски научен център „Музейко”.
А по традиция дървото носител на титлата „Дърво с корен 2019” ще получи подарък – преглед и при необходимост – арбористка грижа за подобряване на състоянието му от партньорите на конкурса – „Асоциация на арбористите в България”. То ще представи страната ни през 2020 г. в международния конкурс „Европейско дърво на годината“, където ще се състезава с победителите в националните конкурси на други 15 държави.

 1,276 посещения