На церемонията по награждаване, която се проведе вчера в Полски институт в София, бяха обявени победителите в тазгодишното 10-о юбилейно издание на конкурса, търсещ любимите на хората дървета и техните истории. В онлайн гласуването най-голяма подкрепа получи 500-годишен дъб от великотърновското Ново село, който с убедителна преднина и 1073 гласа спечели първото място и стана носител на титлата „Дърво с корен“ за 2019 г.

Достолепното вековно дърво е мълчалив свидетел на създаването на новото поселище в склоновете на Балкана на място, където някога е съществувала гъста дъбова гора и блата. То пази историята на Ново село от изграждането му през 1750 г. до днес. Номинацията бе подадена от Дарина Арнаудова-Горчакова – журналист в БНР, която изпрати фрагмент от предаване, излъчено преди 8 години по програма „Христо Ботев”, посветено на с. Ново село. Тя споделя: „Петвековният дъб в самия център на селото, пред който от пет чучура струи бистра ледена вода, грабна вниманието ми. Може би и на вас ще ви бъде интересно да научите тази история.

Историята на дървото разказа кметът на селото Христо Христов: „Това Ново село, последното, е на 260 години. За щастие, имаме един оцелял вековен дъб, който според специалистите е на 500 години. Да можеше да разказва…“ И допълва, че през 2010 г., при честване на годишнина от основаването на селището, до старото дърво жителите засаждат млад дъб от жълъд на вековното дърво, с идеята двете дървета да вплетат корените си и – докато „старецът“ е още жив и помни – да предаде историята на Ново село на младото дръвче.

В категория „Вековните дървета говорят“ победител тази година стана над 500-годишен източен чинар, растящ в кв. „Косова махала” в гр. Гоце Делчев. Той застана на първо място с 540 гласа. Дървото е най-голямото, най-известното и най-старото в града, една от неговите емблеми. Сред жителите е известно като Бей чинар – име, дадено му от старите неврокопчани, тъй като някога в близост до него е бил конакът на влиятелния турчин Рифат бей. Историята бе изпратена от Невсе Арнауд от Благоевград, която с номинацията си за втори път печели приз в тази категория на конкурса.

В категория „Млад природолюбител” журито отличи седмокласника Михаил Костадинов от Севлиево, чийто дядо Стоян Костадинов – участвал неведнъж в конкурса с любопитни истории на различни дървета – е предал любовта си към природата на своя внук. По негова идея, през Седмицата на гората през 2016 г., Михаил засажда заедно с близките си, класната ръководителка Стефка Йонкова и съучениците си, 30 черничеви дръвчета в едноименния парк „Черничките”. В това мероприятие ги подкрепя Община Севлиево, като кметът д-р Иван Иванов също взима участие в акцията. Днес, 3 години по-късно, всички граждани се радват на оформилата се млада горичка в източната част на града.

Тази година журито връчи допълнително и една специална награда – на Димо Троянчев от Пазарджик за изпратената от него номинация на 200-годишен обикновен орех в местност Юрта край с. Карабунар, общ. Септември. Той впечатли журито с дейното си отношение в опазването на вековни дървета – по негова инициатива и със съдействието на кмета на селото Иван Каменарски миналата година орехът е бил регистриран и обявен за защитено дърво по смисъла на Закона за биологичното разнообразие.

Първенецът в конкурса, спечелил титлата „Дърво с корен 2019”, ще бъде посетен за експертен оглед от арбористи, които ще направят препоръки за мерки за подобряване на състоянието му. Дъбът в Ново село автоматично става и финалист в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2020, в който ще представи страната ни догодина. Надяваме се, че любимецът на с. Ново село ще получи силна подкрепа от цялата страна, за да заеме достойно място сред останалите отличили се и обичани дървета от хора от 16 държави. Гласуването ще се проведе през февруари 2020 г. на www.treeoftheyear.org.

 

Класиране на финалистите в двете категории,
участвали в онлайн гласуването на конкурс „Дърво с корен 2019“

 

Класиране в категория „Дърво с корен“:

 • Първо място, 1073 гласа – дъб в с. Ново село, общ. Велико Търново, номиниран от Дарина Арнаудова-Горчакова от гр. София.
 • Второ място, 541 гласа – Бей чинар (източен чинар) в гр. Гоце Делчев, номиниран от Невсе Арнауд от Благоевград.
 • Трето място, 418 гласа – чимшир в двора на жилищен блок на бул. „23-ти пехотен Шипченски полк“ № 17 в Казанлък, номиниран от Стефан Саранеделчев; Димчо Димитров, Румяна Василева и Петър Илчев от гр. Казанлък.
 • Четвърто място, 347 гласа – Скравенският дъб в двора на манастир „Свети Николай“, с. Скравена, общ. Ботевград, номиниран от Тина Петрова от гр. София.
 • Пето място, 247 гласа – липа в двора на РИМ – Търговище, номинирана от Сибила Здравкова от гр. Търговище.
 • Шесто място, 187 гласа – чинар в местност Чучур в центъра на с. Годешево, общ. Сатовча, обл. Благоевград, номиниран от Валентин Асенов.
 • Седмо място, 134 гласа – черница в двора на детска градина „Мечо Пух“, база в с. Кормянско, общ. Севлиево, обл. Габрово, номинирана от Павлина Ангьозова от с. Петко Славейков.
 • Осмо място, 32 гласа – Джигуровският чинар в центъра на с. Джигурово, общ. Сандански, обл. Благоевград, номиниран от Миглена Георгиева от гр. Лондон.
 • Девето място, 19 гласа –  вековен бук в местност Карамандра над Узана, номиниран от Силвия Иванова от гр. Габрово.
 • Десето място, 5 гласа – „Лирата на Орфей“ (черен бор) на екопътека „Трите смолянски езера“ край Смолян, номиниран от Павел Павлов от гр. София.

 

Класиране в категория „Вековните дървета говорят“:

 • Първо място, 540 гласа – Бей чинар (източен чинар) в гр. Гоце Делчев, номиниран от Невсе Арнауд от Благоевград.
 • Второ място, 168 гласа – чимшир в двора на жилищен блок на бул. „23-ти пехотен Шипченски полк“ № 17 в Казанлък, номиниран от Стефан Саранеделчев; Димчо Димитров, Румяна Василева и Петър Илчев от гр. Казанлък.
 • Трето място, 2 гласа – бряст в местност Белият мост край с. Радомирци, общ. Червен бряг, обл. Плевен, номиниран от Нели Хинкова, секретар на НЧ „Огняна – 1899“, с. Радомирци.

Loading