На онлайн церемония по обявяване на резултатите и победителите в „Дърво с корен 2020“ днес станаха известни отличените участници в поредното издание на конкурса, търсещ връзката на хората с природата чрез историите, разказвани от значими и скъпи на сърцата ни дървета. За първи път в 11-годишната история на инициативата едно и също дърво печели и в двете категории, победителите в които се определят чрез публичен онлайн избор.

В приключилото на 20 януари тази година гласуване най-голяма подкрепа – 481 гласа – получи Старата черница в центъра на Велики Преслав, която стана носител на титлата „Дърво с корен“ за 2020 г. Близо 450 години тя е безмълвен свидетел на мъки и радост. Помни Левски, Караджата, посрещането на Иван Вазов като скъп гост на града. Градинката с градския шадраван, където расте вековното дърво, отдавна се е превърнала в любимо място за срещи, отдих и прохлада през летните месеци. Затова не е учудващо, че любовта и привързаността на местните жители и усилията им по популяризиране на кандидатурата на дървото успяха да донесат първо място за Старата черница и в допълнителната категория „Вековните дървета говорят“.  

Наградата за първенеца в конкурса ще бъде предоставена от „Асоциация на арбористите в България“. Нейни специалисти ще извършат експертен оглед на дървото през пролетта и ще изготвят препоръки за евентуални мерки за подобряване на състоянието му. Отличието прие представител на НЧ „Развитие 1874” – Диляна Георгиева. Тя изказа благодарност към всички гласували за дървото, от името на целия екип на читалището. Освен радостта от неочакваната двойна победа, секретарят на читалището сподели и че „Най-важното, което ни предстои тепърва, и се стремим към това заедно с отговорните за дървото институции, е да успеем да го съхраним и занапред във времето – и чисто физически, и като историческа памет.“

В онлайн церемонията се включиха и номиниралите класираните на второ и трето място дървета в категория „Дърво с корен“ – Мухарем Алиосман от с. Звиница, община Кърджали, и Мария Мамова от с. Петрелик, община Хаджидимово.

Отличията на дърветата бяха представени от Тома Белев от Асоциацията на парковете в България и Евгени Цавков, преподавател в Лесотехническия университет, които са дългогодишни членове на журито на конкурса и наравно с номиниращите ежегодно се вълнуват от интересните и разнообразни видове и истории, които той привлича. Те споделиха и любопитна информация за отличените участници, за заниманията на дендролозите, и за невидимата и различна връзка на хората с дърветата, когато погледът ни към тях е като към приятели, пазители на съкровени преживявания, източник на живителни сили.

Журито връчи допълнително специална награда „Изборът на експертите“ – за Кривото дърво, растящо в Морската градина във Варна. Предложението за него изпрати петокласничката Никол Гърнева от ОУ „Петко Р. Славейков“. Номинацията бе отличена заради историческата свързаност на вида „Див рожков“ с озеленяването на Варна преди 70 години, неговия специфичен външен вид и преданията около произхода на названието му „Юдово дърво“.

С победата си Старата черница във Велики Преслав автоматично става финалист в конкурса „Европейско дърво на годината 2021”, където ще представи страната ни в започващия на 1 февруари международен конкурс. Тази година в него ще се включат общо 14 държави, като гласуването ще се проведе онлайн на www.treeoftheyear.org в периода 1-28 февруари 2021. След двойната победа на черницата у нас, се надяваме тя да набере още по-голяма подкрепа и да се подреди на водещо място сред останалите почитани от хората европейски дървета.

 

Класиране на финалистите в двете категории,
участвали в онлайн гласуването на конкурс „Дърво с корен 2020“

 

Класиране в категория „Дърво с корен“:

1. Старата черница в гр. Велики Преслав, номинирана от НЧ „Развитие 1874”, гр. Велики Преслав, с 481 гласа.
2. Бяла черница край с. Звиница, общ. Кърджали, номинирана от Мухарем Алиосман от с. Звиница, с 323 гласа.
3. Буешкият дъб край с. Петрелик, общ. Хаджи Димово, номиниран от Мария Мамова от с. Петрелик, с 282 гласа.
4. Старият дъб в с. Телчарка, общ. Джебел, номиниран от клуб „Природата – нашият дом“ към СУ „Христо Ботев“, гр. Джебел, с ръководител Айтен Махмуд, с 233 гласа.
5. Старият дъб в с. Габра, общ. Елин Пелин, номиниран от Стефан Валентинов от с. Габра, със 194 гласа.
6. Питомен кестен в гр. Казанлък, номиниран от Стефан Саранеделчев, Петър Марчев и Методи Маринов от гр. Казанлък, със 158 гласа.
7. Вековен цер край с. Клисура, общ. Самоков, номиниран от Марияна Гривева от гр. Самоков, със 113 гласа.
8. Вековни пърнари над с. Калиманци, общ. Сандански, номинирани от Андрей Ковачев от гр. София, с 25 гласа.
9. Зимен дъб в бившето с. Калиманица, общ. Берковица, номиниран от Константин Еленков, с 14 гласа.
10. Гръцки орех в с. Чеканчево, общ. Горна Малина, номиниран от Ваня Димитрова от с. Чеканчево, със 7 гласа.

 

Класиране в категория „Вековните дървета говорят“:

1. Старата черница в гр. Велики Преслав, номинирана от НЧ „Развитие 1874”, гр. Велики Преслав, със 198 гласа.
2. Вековен цер край с. Клисура, общ. Самоков, номиниран от Марияна Гривева от гр. Самоков, със 154 гласа.
3. Питомен кестен в гр. Казанлък, номиниран от Стефан Саранеделчев, Петър Марчев и Методи Маринов от гр. Казанлък, със 74 гласа.

 

Снимка: Hunt On Photos Studio

 

 

 

Loading