В тазгодишното издание на конкурса „Дърво с корен“ пристигнаха 23 предложения за забележителни и скъпи на хората дървета от цялата страна. Инициативата се случва за дванадесета поредна година, а номинации се набираха по ел.поща до 5 декември.

Конкурсът се организира у нас от фондация „ЕкоОбщност“ от 2010 г. Той търси дърветата, които обичаме – не защото са най-стари, най-големи или с най-впечатляваща осанка, а защото са важни – за нас, семейството, приятелите, общността или родното ни място.

Началото му е поставено в Чехия през 2002 г. от фондация „Партньорство“ (Nadace Partnerstvi). Обнадеждени от красивата идея и известността, която добива начинанието им, те решават да го изнесат на международно ниво, като вдъхновяват и други държави да се включат в него. Така през 2003 г. конкурс за любими дървета започва да се провежда и в Словакия, а през 2010 г. към идеята се присъединяват България, Румъния и Унгария. През 2011 г. за първи път се провежда европейското му издание, като оттогава всяка година носителят на титлата „Дърво с корен“ представя страната ни в конкурса „Европейско дърво на годината”. До момента едно българско дърво е печелило в него – Старият бряст в Сливен, който през 2014 г. събра най-много гласове в своя подкрепа и бе отличен като победител.

Кое наше дърво ще се включи догодина в европейската надпревара предстои да разберем. В момента получените предложения се разглеждат от жури, което ще избере 10 финалиста за „Дърво с корен“ и 3 финалиста в допълнителната категория „Вековните дървета говорят“. Победителите в тях ще се определят от обществеността чрез едномесечно онлайн гласуване, което ще започне на 15 декември. Журито също така ще излъчи един участник като „Млад природолюбител“ в допълнителната категория за деца между 6 и 16 г. А кои са отличените номинации във всички категории, ще стане ясно на церемония по награждаване, която ще се проведе през януари 2022 г.

Сред претендентите тази година преобладават вековните дървета – Дървото на живота край Белинташ, което сбъдва желания; Вековният чинар в гр. Лом, засаден от първия окръжен началник на града; Вековният дъб в с. Брод, под чиято сянка някога се виели селските хора; Чинарът на Чучур – символът на село Годешево, Яворовият дъб в с. Скобелево, под който поетът присядал и пишел стиховете си. Има и млади дръвчета, които тепърва ще растат и ще събират и пазят преживяванията на хората и хода на историята около тях. Едно такова е „Нашата бреза“, радваща се на грижите и вниманието на бивши и настоящи възпитаници на ДГ „Райна Княгиня“ в Димитровград. Също и малкият Смърч – първото засадено дърво в рамките на начинанието „Collect4Life“, подето от ученици на три софийски училища, които събират и рециклират стари телефони, а със средствата засаждат дървета.

Историите и снимките на любимите дървета могат да се видят на Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен“. А ако ви е любопитно кои са били отличените дървета в предходните издания, посетете интернет страницата на конкурса. Не пропускайте да се включите и в предстоящото онлайн гласуване, за да изберете тазгодишното „Дърво с корен“ на България.

 

Снимка: Ричард Чукума

 

 226 посещения