За дванадесета поредна година фондация „ЕкоОбщност“ обявява набирането на предложения за „Дърво с корен” – конкурсът, с който не търсим най-старото, най-високото или най-китното дърво, а онова, което се е запечатало в сърцата и умовете на хората.

Ако има дърво, което наистина обичате и почитате – вие, вашият род, съседи, приятели или цялата ви общност и населено място – разкажете неговата история! Разкажете защо то е ценно за вас, защо сте го обикнали, с какво е оставило неизличим спомен в душата ви, коя незабравима случка с него винаги извиква усмивка на лицето ви.

Дървото победител ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината” и също така, като награда, ще бъде посетено от арбористи, които ще направят оглед и дадат препоръки за подобряване на състоянието му.

Както и досега, измежду всички постъпили предложения ще бъдат отличени дървета и в две допълнителни категории:

  • „Млад природолюбител” – за истории на дървета, които са засадени от или за които се грижат деца и юноши на възраст от 6 до 16 години.
  • „Вековните дървета говорят“ – за вековни дървета, които са свързани с исторически събития, значими личности или местни предания; които са се превърнали в символ и пазител на дадено населено място; които са важна част от делника и празниците на местната общност, нечий род или отделен човек; които таят в клоните си скъп спомен за отминала случка; които са толкова забележителни, почитани и обичани, че заслужават нашето признание.

 

Как да включите вашето дърво в конкурса

Разкажете неговата история и защо е важно за вас, направете поне 3 снимки, на които да се вижда в общ план, и ги изпратете на [email protected] до 5 декември 2021 г. Предложението ви трябва да съдържа също местоположение, вид и описание на дървото, както и данни за връзка с вас.

Конкурсът е отворен за участие към всички и приема номинации за дървета от цялата страна. Дори да сте участвали с вашето любимо дърво в миналогодишни издания, но то не е спечелило, опитайте отново тази година.

Всички предложения ще бъдат разгледани от жури, което ще отличи участника в категорията „Млад природолюбител“ и ще излъчи финалистите в „Дърво с корен” и „Вековните дървета говорят”. Изборът на победителите ще се извърши чрез онлайн гласуване от обществеността, което ще протече от 15 декември 2021 г. до 14 януари 2022 г.

Пълните условия за участие в конкурса са достъпни на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“ в раздела „Дърво с корен“.

Любопитните истории на всички постъпващи номинации може да следите на Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен“, където те ще се публикуват текущо.

 

 

А ако любовта ви към дърветата и опазването на българската природа е ваша лична кауза и влечение, може да подпомогнете и усилията на колегите от Асоциация на парковете в тяхната кампания „Да съхраним вековните дървета на България“.

Благодарение на работата и сътрудничеството им с Data for Good Bulgaria обявените за защитени вековните дървета в регистъра на Изпълнителна агенция по околна среда вече са нанесени на карта. За всяко от тях се знае видът, възрастта, размерите и неговото точно местоположение – https://w.wiki/3CRu. Може да подпомогнете обогатяването на картата със снимки – когато се разхождате сред природата, проверете дали в близост няма някое от обявените в регистъра дървета, за което липсва снимка, и изпратете кадри на [email protected].

Също така, ако знаете за вековни дървета, които не са все още под защитата на закона, а считате за важно да бъдат опазени поради своята природна и културно-историческа стойност, пишете на същата ел.поща.

 

Снимка: Кривото дърво (див рожков) в Морската градина във Варна. Сияна Смилкова

 

 436 посещения