25 четвъртокласници от НУ „Христо Ботев“ в Плевен се включиха в урок-беседа за защитените птици и лечебни растения в защитена местност Кайлъка. Младежите продължиха с интерес участието си в поредицата от срещи с експерти по проект „Кайлъка – живата изследователска лаборатория на природата“.

В разговор с доц. Росен Цонев те научиха факти за някои от срещащите се в местността редки видове птици, вписани в Червената книга на България – белоопашат мишелов, голям ястреб, бухал, черен щъркел, черен кълвач и сив кълвач. Освен интересна информация за местообитанията им и нуждата от опазването им, учениците разбраха и с какво се хранят птиците. Най-много оживление сред сборния клас, под ръководството на г-жа Галя Георгиева, предизвика прослушването на различните звуци (песни), които птиците издават при търсене на партньор, при тревога и в полет.

Втората част от беседата бе посветена на лечебните растения, които се срещат в Кайлъка. Децата научиха, че България е една от водещите страни по износ на билки в света, нареждайки се на 4-то място. Разпознаха част от растенията, които са срещали и брали със своите родители в местността, като коприва и бъз, а също така научиха повече за техните полезни свойства и употреба за лечение на различни заболявания.

Важна част от заниманието беше посветена и на това как да опазваме лечебните растения и птиците, изпаднали в беда. Освен желанието да помогнат, децата научиха, че трябва да са внимателни и да се свържат с експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите, за да бъдат посъветвани какво и как да направят, без да нарушават законовите изисквания и без да причинят стрес и допълнително увреждане на ранената птица до намесата на контролните органи.

Учениците с интерес си записаха страници в Интернет, на които могат да продължат да четат повече за птиците в България и да слушат песните им, за да свикнат да ги разпознават при разходките си сред природата в защитена местност Кайлъка.

 

Снимки: фондация „ЕкоОбщност“

 

Проект „Кайлъка – живата изследователска лаборатория на природата” е подкрепен
финансово от Обществения борд на TELUS International в България и се изпълнява
от фондация „ЕкоОбщност” в сътрудничество с Регионален исторически музей - Плевен.

 

 3,362 посещения