На 12 януари 2016 г. посетихме на място и връчихме официално награда от 200 лв. за реализация на идеята за екостая на учениците от СОУ „Отец Паисий” в гр. Враца и техния ръководител г-н Васил Ангелов. Хрумването на юношите беше отличено на първо място в категория „Инициатива” на младежкия регионален конкурс „Природата говори”, организиран от Фондация „ЕкоОбщност”, който се проведе миналата година в 11 общини от Западна България.

Идеята на учениците от 11 и 12 клас на врачанското училище цели изграждане на екостая за най-малките им съученици – от 1 и 2 клас. Младежите предвиждат създаване на стенопис в една от класните стаи, изобразяващ естествена природна среда, засаждане на растения, оборудване на аквариум с рибки. Изпълнението на тази инициатива е част от едно по-мащабно начинание на СОУ „Отец Паисий”, което има за цел да подобри и естетизира цялостно учебната среда.

Средствата от наградния фонд ще бъдат използвани за закупуване на материали, необходими за  създаването на стенописа. Учениците и учителят получиха също така и грамота за спечеленото първо място.

По време на посещението, екипът на Фондация „ЕкоОбщност” направи представяне на учебните дейности в сферата на климата и околната среда, които е реализирала организацията в последните две години, както и на бъдещите такива. Поради изразената готовност на представителите на СОУ „Отец Паисий” да създадат пермакултурна градинка в двора на училището, в презентацията намери място и споделянето на опит от реализирани такива инициативи с участие на „ЕкоОбщност”.

Категория 5 – „Идея за инициатива” на конкурса „Природата говори” се осъществява в рамките на проект „Климатът зависи от нас – засилване на гражданското съзнание и участие по отношение на проблемите, свързани с климатичните промени, в училища и местни общности в Западна България” реализиран с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Loading