Втората среща по проекта „Доброволци за велосипедна академия“ (Volunteers of Cycling Academy – VOCA) се състоя от 9 до 12 февруари 2012 г. в столицата на Кипър – Никозия.

Разгледаните теми бяха: законодателство, свързано с участието на велосипедистите в движението по пътищата; статистически данни за велосипедния транспорт и обучение по безопасно придвижване с велосипед в градска среда. Бяха представени интересни проекти и примери за това как нещата се случват в някои европейски градове и държави. Например как в Полша са се преборили за поправки към ЗДП, които уреждат участието на велосипеда в движението по пътищата съгласно високите европейски изисквания и Виенската конвенция (Vienna Convention on Road Traffic); как в Будапеща ходят на училище с колело под формата на „веловлакче“ от 5 деца и двама родители, или как в Марибор се телепортират с велосипеди и др.

По време на срещата беше представена и обходена настоящата и строящата се велоинфраструктура в Никозия, както и конкретните проблеми на града по отношение на развитие на велосипедния транспорт. Участниците завършиха срещата с еднодневен велопоход от пристанището Лимасол до античния театър и руините на Курион.

Пълен доклад от срещата, както и резюмета на представените от партньорите теми може да откриете тук.

 

 635 посещения